Пневмоболницата в списъка на защитените от приватизация

Публикувано на Февруари 12, 2008

д-р Елена Шопова

Един от символите на града ни е Специализираната болница по пневмо-фтизиатрични заболявания “Св. Петка Българска” - Пневмоболницата. И сега, когато на дневен ред в нашето общество са приватизацията на болници, протести на здравни работници, недоволство сред хората от здравната реформа и каса, потърсихме управителката д-р Елена Шопова с въпроса “Ще бъде ли приватизирана Пневмоболницата?”. Д-р Шопова е специалист по вътрешни болести, белодробни болести и туберкулоза, магистър по здравен мениджмънт с квалификация “Мениджър в здравеопазването” и е член на Европейското респираторно дружество със седалище в Швейцария. Тя започна разговора с новината, че Пневмоболницата е под № 12 в списъка на защитените от приватизация болници, съставен от Министерството на здравеопазването и одобрен от парламента. В този списък под № 65 е и друг обект във Велинград - Балнеологичният център “Камена”.

Пневмоболницата ще продължи да изпълнява своята функция, като обслужва директно общините от нашата област. Успоредно с това ще се бори за по-висока акредитация от “много добра”, след като изтече 4-годишният период. За да е в “защитения списък” голямо значение според д-р Шопова има и икономическата стабилност на Пневмоболницата: непрекъснати ремонти, закупуване на нова апаратура, спечелени проекти. Лечебното заведение приключва 2007 г. без просрочени задължения и с печалба от 109 000 лева, като са извършени ремонти за 162 000 лева и са инвестирани 38 000 лева в медицинска апаратура. По програми на МЗ са спечелени два проекта на стойност 200 000 лева - за изграждане на асансьор и за купуване на рентгенов апарат. Средната брутна работна заплата в болницата е 454 лева, като има готовност за изплащане на по-високи заплати - над 650 лева за лекар и 440 за мед. сестри веднага след сключване на колективния трудов договор.

Пневмоболницата продължава да работи и по програмата “Астма и йога”, по която е спечелен проект за 13 386 евро от европейските структурни фондове. От 3 години под ръководството на д-р Антоанина Вичева от Областния диспансер - София тук се обучават пациенти в някои йога практики, които са подходящи и ефективни при комплексното лечение на хроничните белодробни заболявания - астма и ХОББ. В Пневмоболницата за това са обучени две рехабилитаторки. От 2007 г. е сключен договор с Оздравителното училище “Хр. Смирненски” в Ракитово за подпомагане и работа на болницата с персонала и учениците от учебното заведение. Пневмоболницата е направила и дарения за училището, като последното е от 15 януари 2008 г. - 80 броя турбохалера (помпички), необходими за здравето на учениците.

Особена гордост за болницата е спечеленият проект по европейската програма “Леонардо да Винчи”, по която предстои участие на д-р Елена Шопова в Плимут, Англия през март. Също през март ще бъдат открити нова конферентна зала, модерна стерилизационна и фотолаборатория към рентгеновия кабинет.

Накрая д-р Шопова напомни на всички, които искат да се отърват от зависимостта си към цигарите, че в Пневмоболницата функционира кабинет за борба с тютюнопушенето и че не трябва да забравяме, че то е най-големият враг на белите дробове.


Веска Божкова

До Пневмобилницата издигнаха 4-метров кръст с дърворезба

Публикувано на Декември 11, 2013

Прочети цялата новина

АНТИКОРУПЦИЯ

подаване на сигнали за корупция и конфликт на интереси

РЦЗ гр.Пазарджик: тел.034/445262

Започваме мащабен ремонт

Публикувано на Юни 14, 2013

Нови кабинети осигуряват още по-добро лечение

Прочети цялата новина

Нов фитнес - публикация във в-к "Темпо"

Публикувано на Септември 30, 2012

Белодробната болница направи фитнес на открито

Прочети цялата новина

ISO 9001 : 2008 сертификат

Публикувано на Септември 01, 2009

Белодробната болница получи ISO 9001 : 2008 сертификат […]

Прочети цялата новина

Белодробната болница с нов символ

Публикувано на Юли 14, 2009

Цветна чаша с двуметров размер е новият символ на белодробната болница […]

Прочети цялата новина

Нов уебсайт

Публикувано на Август 13, 2008

Приключи изработката на новия уебсайт на белодробната болница. Изработен с CSS и съобразен с изискванията на W3C за валидация на код, […]

Прочети цялата новина

Архив

Започваме мащабен ремонт - 14.06.2013г.

Нов фитнес - публикация във в-к "Темпо" - 30.09.2012г.

Осветяват икона на Света Петка […] - интервю с д-р Елена Шопова - в-к "Знаме" - 14.11.2011г.

Поздравителен адрес по случай именуването на залата […]

Приветствие за откриване на паметна плоча на д-р Борислав Пенков […]

Среща на специалисти по белодробни болести […]

Световен ден за борба с ХОББ […]

Ежегодна среща на южния клон на Българското дружество по белодробни болести […]

Пневмоболницата с равносметка преди празника на Света Петка Българска […]

Рентгенов кабинет […]

Готов е новият рекламен филм за Белодробната болница. Професионално заснет и озвучен той ще ви покаже материалната база, спалните и кухненски помещения […]

В белодорбната болница ще правят туморни маркери - интервю с д-р Ирена Маждракова - в-к "Знаме" - 15.06.2009г.

Лаборатория в Пневмоболницата с нова апаратура за изследвания - интервю с д-р Ирена Маждракова - в-к "Темпо" - 02.06.2009г.

Поздравителен адрес от г-н Иван Лебанов, кмет на Община Велинград - в-к "Марица" - 14.10.2008г.

Безплатни изследвания и обновен кабинет в Пневмоболницата

Отворено писмо от д-р Елена Шопова, адресирано до велинградската общественост

Пневмоболницата в списъка на защитените от приватизация - Веска Божкова

Пневмоболницата - традиции плюс перспективи - интервю с д-р Елена Шопова

Съвместно мероприятие на пулмолози и физиотерапевти

14.11.2007г., 08.30-13.30 - Безплатно изследване на дишането във ''СБПФЗ'' ЕООД- Велинград

Физиотерапия, мукокинетици и... йога